熱愛優質生活
首頁   \   港活動   \   尖咀打卡必到!美麗華商場手鞠新年佈置

尖咀打卡必到!美麗華商場手鞠新年佈置

2017.01.18
日期: 2017年1月6日 - 2月14日
地點: 尖沙咀Mira Mall美麗華商場

食湯丸團團圓圓,煎堆碌碌金銀滿屋,新正頭凡係圓碌碌的就是好意頭啦!咁就要去去尖沙咀Mira Mall美麗華商場沾福氣,事關商場中庭以「幸福滿鞠」為主題,佈置一個一個圓碌碌的手鞠球裝置。何謂「手鞠」?睇埋落去,等我講你知啦。

咩嘢鞠咩嘢圓呀?並非曲到圓啊!「手鞠」大有來頭!話說唐代發明了蹴鞠,鞠者皮球也,即是踢波啦。蹴鞠後來演化成「手鞠」。「手」比作攜手一起,「鞠」同時比作「圓」喻意為身邊人帶來幸福快樂。

「八小福」小雞賀歲

今個雞年新春,Mira Mall美麗華商場嘅「幸福滿鞠」主題,以手鞠作為新年佈置,不但色彩繽紛,更有帶來好運及幸福的寓意。以可愛小雞為造型的Cute爆手鞠球裝置「八小福」,讓大家拍照之餘一沾福氣。

「八小福」小雞化身成為手鞠球,配上不同造型及寓意,為您添上無限祝福!

 

內容評分
評語