熱愛優質生活

【聲明】 U Lifestyle網站並無進行電話推廣活動

首頁   \   飲食情報   \   泡菜迷之選 Handmade韓式月餅

泡菜迷之選 Handmade韓式月餅

2017.08.03
日期: 2017年8月3日
地點: 炑八全線分店

有追開韓劇或韓綜的泡菜迷都應該都聽過,除了新年以外,韓國人最重視就係中秋佳節(韓國人稱之為「秋夕」),唔止會向親朋好友互贈洗頭水、韓牛、煮食油、牙膏等好貼地的套裝賀禮(作為香港人真係好難理解),亦會全家人聚首一堂齊齊享用花餅過節。人氣韓國餐廳炑八韓烤近日就特意由韓國引入呢種韓式月餅,等大家喺香港都可以感受到秋夕氣氛。

 

泡菜迷之選 Handmade韓式月餅 

其中一款是烘焗的鬆脆酥皮,有朱古力、芝麻等多款口味,加上內層香軟豆蓉,口感豐富。 

炑八推出的韓式月餅以全人手製作,再由韓國空運到港,一盒16件,分為酥皮同糯米皮兩種。當中包括黑芝麻月餅、栗子月餅、豌豆月餅等。論經典一定要數傳統月餅,入口外層鬆化,內裡混合了白豆蓉和粟子香,甜度適中,家中的老人家都會啱食。

 

泡菜迷之選 Handmade韓式月餅

黑芝麻月餅

外層是栗子口味的烤焗酥皮,配上炒香的黑芝麻,十分滋味!

 

另一款同樣是酥皮系列的朱古力月餅,面層鋪有粒粒朱古力碎,香氣十足,小朋友見到肯定會心郁郁。不過要說印象最深,一定首推柿子月餅同皇牌月餅,前者外型猶如一個迷你柿子般,的骰可愛,教人捨不得狠狠放入口,後者外層則以波浪紋朱古力啫喱包裹,內裡配搭香滑的豆蓉,煙韌有層次,賣相同樣精緻。最重要係韓式月餅有新鮮感得來,又兼顧到全家人的口味。

 

泡菜迷之選 Handmade韓式月餅

內容評分
評語