連繫好生活
首頁   \   榮華冰室   \   懶理通脹 開業半世紀茶果嶺大街隱世冰室 "100分"腸餐麵 @榮華冰室

懶理通脹 開業半世紀茶果嶺大街隱世冰室 "100分"腸餐麵 @榮華冰室

文: Bageladdiction
2016.12.29
Bageladdiction
地點: 茶果嶺大街106號A  
開放時間:

冰室這文化變流行了,很多人喜歡"懷舊",商家看到這個現象,紛紛開了用"冰室"作賣點的餐廳,所以而家香港人周街都係咩咩冰室,咩咩冰室.....  即使這些冰室裝修得有幾"懷舊",用墨綠色配白色的密鋪地磚,綠襯白的牆身,木造卡位....入到去依然會覺得,喂!差緊陣味喎! 就係個種經歲月洗禮的味道! 好玄?! 睇到呢到,如果你明嘅就會會心微笑,唔明嘅話,你可以繼續去翻而家個啲咩咩冰室"懷舊"一下。


因bagel今日會去東華三院慈善嘉年華,難得來到藍田油塘這區域,愛吃的我當然不會放過這個探食尋食的機會,在網絡上search下有咩特色嘅餐廳... 比我發現到它! 一間大個你同我,有70年歷史的冰室,榮華冰室。

在藍田地鐵站岀口,坐23c小巴,在茶果嶺村口落車。

Bagel入村找了一陣,最後問了一户村民才找到。後來發現,只要由村口一間開記冰室左面的小樓梯走入村入面,就會見到榮華冰室了。

內容評分
評語
伸延閱讀
文 : CC長期餓
2014.10.14