熱愛優質生活
首頁   \   網民熱話   \   老闆放員工1個月有薪假! 這間香港良心公司福利讓全港打工仔羨慕

老闆放員工1個月有薪假! 這間香港良心公司福利讓全港打工仔羨慕

2017.04.27

廿一世紀嘅香港錢字行頭,老闆唔刻薄嘅員都要偷笑,搵到個肯體諒員工嘅老闆真係令人感動流涕!香港一家廣告公司竟然推行讓員工放一個月有薪假!重申,係香港公司啊!

 

【精選推介】不怕英文Email!7個簡易百搭Email句子

【精選推介】男女最愛emoji大公開!呢啲emoji覆快啲?

【精選推介】聽足十年!一睇就識唱 衛蘭6首經典代表作 

 

廣告集團The Bees旗下另一間做廣告的Secret Tour Hong Kong老闆Stephen ChungFacebook發帖,指除了買書、睇戲、睇演唱會由公司附費外,更額外給全部員工一個月有薪假!形式是在夏季至秋季8-9月,全公司分2組人放假。很羨慕吧!

 

老闆補充,深知廣告業是一個壓力大、工時長的行業。工作繁忙缺乏時間吸收新靈感,所以參考名設計師Stefan Sagmeister每工作7年,放假一年的做法。希望員工藉額外假期休息旅行,平衝工作與生活。當然,如此瘋狂的想法,都要CEO曾錦強肯首才可以實現。

 

 

你同我都只能夠遠遠羨慕,聽日準時起身返工啦!

(資料圖片,與內文無關

 

【熱門話題】叫Tiffany很討厭 網友論英文名性格

【熱門話題】講粗口、喜歡獨處...聰明人7大特質 

【熱門話題】肚腩變腹肌!4組動作快速修肚腩

 

來源:Secret Tour Hong KongFacebook@Stephen Chung

 

 

內容評分
評語