熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   [愛•回帶] 過了20歲的朋友,喔噢!你仲記得放學ICQ的年代嗎?

[愛•回帶] 過了20歲的朋友,喔噢!你仲記得放學ICQ的年代嗎?

當年要顯示自己親民,唔使用劍,用ICQ啦!(圖:FB@沈旭暉)  
2015.06.27

當年要顯示自己親民,唔使用劍,用ICQ啦!(圖:FB@沈旭暉)   

呢排大家都好關心通訊軟件的安全性,但其實十幾年前,邊有得你諗咁多,因為你除了玩或者唔玩,根本無得揀,90年代未至04/05年,每個人都會趕住放學返屋企開著部電腦,目的都係同朋友傾偈,而佢哋基本上只可以用ICQ,到後來MSN、Xanga興起,大家先開始放棄ICQ,再到而家有Whatsapp、Wechat、Skype……一千幾百萬樣選擇,MSN又退埋役,話時話,大家仲記唔記得ICQ係咩嚟?

經典上線LOGO(圖:ICQ)  

ICQ1998年由以色列公司Mirablis推出,之後畀AOL收購,ICQ意思係「I Seek You」,曾經有99a、99b、2000a、2000b、2001b......等多個版本!

唔好爭電話線唔該!(圖:丁培毅的網站)

內容評分
評語