熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   「我個髮夾又不見了!」生活中總會無故消失的12件物件

「我個髮夾又不見了!」生活中總會無故消失的12件物件

生活中總會無故消失的12大物件
2015.09.14

幾年前,宮崎駿動畫《借東西的小矮人- 亞莉亞蒂》講述世上的小矮人經常趁人類不注意,就偷走日常用品。而根據我做了廿幾年人的經驗,我肯肯定就算小矮人不存在,都一定有小黑洞係我屋企,並將各種生活用品偷走!

1. 髮夾

一直都有流傳——「髮夾會自然消失」。髮夾係世界上最神奇嘅事物,因為無論你買幾多,最後全部都會不翼而飛。由於髮夾長期位於失蹤物件榜榜首,我有理由相信這個黑洞係由髮夾製造商整出來。到底要買幾多打返先夠?

平平地,可以去$12店買盒髮夾。另看《平嘢都有好!嚴選Aeon $12店性價比之皇》。 

(圖:http://www.dhgate.com/) (圖:dhgate.com

2. 筆

筆嘛,係你無需要時就會就係你面前,但當你要用佢時就一定搵佢唔到。加上佢絕對係有借無回頭之首。喂明仔,我上次借比你支筆呢?

(圖:poketo.com)(圖:poketo.com

3.指甲鉗

指甲一星期剪一次,話長唔長,話短唔短。但當你要搵時,總係唔知比邊個攞咗。

4. 襪

為什麽襪每次都會唔見一隻?計我話,識買一定買純情小白襪,就算唔見左都唔會太傷,而且可以把兩隻單隻湊成一對。

(圖:theodorerobertcowellnelsonbundy.com)

內容評分
評語