熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   【慘喇,無得再做愛‧回家!】電視台歷年腰斬節目大回帶 應該無一套你看過

【慘喇,無得再做愛‧回家!】電視台歷年腰斬節目大回帶 應該無一套你看過

(圖:TVB)
2015.08.21

文:Marcus

上一輯《愛‧回家》播足三年幾,反應一直都唔錯 (延伸:就做完《愛‧回家》 無綫十大最長壽處境劇其實它只排第三),仲好過好多一線劇,新《愛‧回家》播咗個半月效果就差好遠,收視平均得21、22點,最低仲出現18點,有人就批評大台節目成日都翠如BB好悶,又覺得馬家親切感強啲,有消息指如果收視再係咁落去,TVB農曆年前就會腰斬套劇!不過電視台腰斬節目就唔係第一日的事,而家就同你回顧下:(圖:TVB)   (圖:TVB)  

1980年《輪流傳》
卡士一啲都唔差,甘國亮監制,鄭少秋、鄭裕玲、李司棋、石修等主演,《輪流傳》首歌仲唱到係人都識,原本有80集,不過播到第15集,因不敵麗的電視同一時段播放嘅《大地恩情》而搬到星期六播,不過到22集都係頂唔順,成為係TVB第一套被Cut嘅劇。(圖:網易)  (圖:
網易)

1981《龍虎雙霸天》
麗的嘅《I.Q.成熟時》再一次發威,搞到TVB套《龍虎雙霸天》再次中途再見。
(圖:HKMBD) 

內容評分
評語