熱愛優質生活
首頁   \   飲食情報   \   比市區店更好食梳乎班戟!屯門4大美食精選

比市區店更好食梳乎班戟!屯門4大美食精選

2017.04.29

講到美食,香港係一個天堂,咩新潮,咩國家嘅美食都有。最近我依莉詩就打算做啲長少少嘅特輯,一於食盡港九新界十八區。介紹嘅第一個區當然係自己最熟悉嘅屯門啦!相信屯門人都知道紅橋係最多小店美食集中地,由松記、豬大王到雲貴風,都係三五知己晚飯宵夜聚腳地。上年開始呢區先後更有三間日式長龍店陸續進駐,真係日日龍尾都無消失過!今次就等我介紹紅橋其中 4間比較有特色嘅店比大家參考下啦!

屯門潮食集中地

因為輕鐵站都算密,所以好多地方都會以附近輕鐵站稱呼某啲地方,不過「紅橋」就比較特別,介乎景峰同豐澤輕鐵站中間,兩邊落車都要行 10分鐘先到。大家反而用附近一條紅、白兩色嘅天橋稱呼,所以「紅橋」係真有其「橋」

因為同 Vcity、卓爾廣場等商場隔咗條屯門河,並無新市鎮嘅繁華,紅橋附近都係一啲比較矮嘅建築同舊式商場,租平,所以聚集咗唔少小本經營的店舖。當然少不了 潮流美食啦!

 

第 1 站 屯の大阪章魚燒 排長龍章魚燒,多明太子走紅薑

講到呢間屯の大阪章魚燒由開鋪頭一個月已經變成人氣店。經過各大傳媒追捧佢又大粒又多料之後就日日排長龍。由初初排一個鐘都依家開咗成年都要排半個 鐘先有得食。

店內主要賣 4款章魚燒,原味、蟹子、明太子同多蔥。上面滿滿嘅料的確幾吸引,而最特別係章魚燒入面無紅薑,對我呢啲唔鍾意紅薑陣味嘅人就好啱。不過,開業初期的確係 幾大粒,只係後價格調整,又將章魚燒整細粒咗,所以性價比唔算高啦!

明太子章魚燒  $28/6粒

至於味道,章魚燒外皮唔太脆,內裏都算多醬,夠飽滿。沙律醬同明太子都幾多,係屯門係難得既水準。但至於值唔值得排咁長龍食佢呢?其實市區有更多更 平更好食嘅選擇,我就比較鍾意食旺角間日船,或者葵涌廣場間真。章魚無雙。

 

談到呢間店之前比人批評手腳慢,無禮貌,其實我係絕對同意!最好笑係店主 Chris 仲要喺香港01訪問回應話啲客人「搞到香港人Cheap哂」。無錯出 post 聲援員工係好事,但就造成縱容!佢哋嘅員工態度囂到不得了,唔休做咁款,仲要當住客人面前大聲講大聲笑,話啲人笑佢地手腳慢未唔好食囉,又要排又要話。就 係擺出一副,我係咁㗎啦,意見接受,態度照舊嘅樣。心諗,呢啲説話幾真心,但都唔應該係客人面前講吧!

屯の大阪章魚燒

地址:屯門青菱徑9號華利大廈商場地下11號舖

 

內容評分
評語