熱愛優質生活
首頁   \   香港周圍遊   \   觀塘的樓上時光

觀塘的樓上時光



近日天氣時晴時雨,不想周末仍是逛商場、睇戲、望天打卦等陽光?Hea 在家,自覺人快要發霉,長出野菇。

我決定就近去觀塘商貿區,鴻圖道、巧明街一帶樓上舖,隨意逛發現,北歐及美式工業風家具,韓國新興粧物選擇多,或休閒歎 lunch,甚至出身汗做 gym 亦可。觀塘樓上時光,令陰天的周末心情開懷,不一樣。

第 1 站 KitB 創意早餐工作坊 周末由 DIY 早餐開始

  周末應該由靚早餐開始,不要 hea在床等 teatime。

 香港人放假寧願瞓多陣,也不早起食早餐,何況動手整早餐﹖但,翻閱剛於 4月出版食譜書《早安,晨之美!讓人快樂的 100 道繽紛早餐》,見到可愛賣相早餐相,又好想 DIY 一次,氹吓自己,或討人歡喜。買書參考以外,亦可參加作者陳凱蓉(Miss KitB)最近開班的創意早餐工作坊,早餐都要學點整,唔喺嘛?老實講,如買本書你未必有時間,依樣葫蘆在家做一次,不如上堂跟 KitB 學更好,有 問有答,學到小秘訣。

 2010 年底 KitB 開始早餐大計,自由工作者的她不躲懶,每日 6:30am 起身煮早餐(嘩!),少油、少鹽、冇肉、pancake 不用 cream,非常健康,並為每個早餐拍下照片,至今儲過千張早餐相。

 早餐有養營,有賣相,太陽蛋變成小蜜蜂、卡通 pancake、穀物早餐砌到靚,未食見到都開心。她認為早餐是必要的,日 日都要食,整早餐開心又健康,進食靚早餐是一天最好的開始。

 KitB 不時參考日本媽媽做卡通便當,平時發掘每樣食物的 可能性。

 問她,早餐整得咁靚,真喺捨得食﹖「食㗎,唔係整嚟做咩?」係囉,早餐梗係食㗎啦!

內容評分
評語