2016.01.04

港式火鍋,除了料要夠靚之外,風味亦都好重要!

位於天后水星街的協盛大排檔不單止用料新鮮,火鍋配料大大碟相當抵食,入夜後風味加倍,適合大班朋友gathering!

火鍋配料超過40款,各款肉類、海鮮、蔬菜應有盡有,每碟由$25-$118不等,足夠4-6人享用。

打邊爐必點的肥牛分3款,包括美國肥牛($50)、手切肥牛($108)及特級肥牛($118),即使是最便宜的的美國肥牛,肉和脂肪的比例都尚算平址;當然,一分錢一分貨,同時食美國肥牛和特肥牛,差別甚大。

小編特別推介大排檔自製的菜肉餃和雲吞,皮薄餡多漲卜卜,跟雪藏貨色比較分別很大;雲吞皮和餃子皮都無很難入口的鹼水味,餡中的肉和蝦新鮮,沒有霉霉爛爛。

火鍋人均消費$120-$150,視乎食平價抑或貴價海鮮(如象拔蚌),愈多人食愈抵!協盛大排檔另供應多款小菜,雖然餐廳位於街頭,但衛生情況令人滿意,難怪有一定數量的捧場客。

>>>>> 更多推介火鍋店 

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】送您最新iPhone 14!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓「U Lifestyle App限時搶」↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

評語