2013.10.17

the BellBrook裡用上大量木材,加點vintage家具,氣氛舒適casaul。來自澳洲名廚David Laris,於倫敦的Mezzo闖出名堂,2003年定居上海並著手建立其飲食王國,開設了12 Chairs、The Fat Olive,Laris等多個不同品牌,最近David想做有趣又好玩的bistro,因此創辦了新品牌「the BellBrook」,並以香港為試點,於Laris舊址開設第一間店。 David希望營造輕鬆好玩的氣氛,所以the BellBrook 食物做得比較大份,可以一班朋友SHARE,又自韓國購入扭扭薯片機,跟長洲吃到的薯片串有9成相似 ; 裝修設計亦呼應「好玩」的主題,天花及牆身是一大片的黑板,客人興起歡迎取粉筆畫個鬼臉。 至於食物方面,the BellBrook 充滿澳洲本色,所以菜式會多用澳洲食材,但同時具有創意。如一道焗魚,設計該菜式的Faith Mengen會先用樹皮包著焗,有陣煙燻香味,焗好後配上澳洲特產finger lime製成的「莎莎」,並伴以粟米苗,吃下去每一口也有魚鮮、甘甜、酸香的味道。

用澳洲薯仔做的Twisties十分脆口,可選巴馬臣芝士、松露鹽或日式唐辛子3款口味。
the BellBrook Aussie steak tartare

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】送您最新iPhone 14!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓「U Lifestyle App限時搶」↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

評語