招牌蘋果批由美國人 R.J. Asher 創辦的 Tai Tai Pie Pies 在網上牽起熱潮,又殺入金鐘GREAT設專櫃,現今終於在灣仔獨立發展成鋪。R.J. 自稱「The Ultimate Pie Guy」,愛批程度可想而知,其媽媽及祖母均是做批高手,現今一些傳統口味的餡餅仍沿用媽媽的 recipe 餡餅的用料十分講究,餅皮用法國牛油、美國麵粉搓製,餡料像煙肉、牛肉及雞肉等,均選美國入口貨。

不得不提的是蘋果批,畫上蘋果圖案的批面不止外形可愛,香濃的肉桂味散發出美式鄉郊風情,粒粒蘋果肉亦令批更有口感。 

(圖:Tai Tai Pie Pies網站) 

 

 

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶】西班牙Valor無添加糖85%黑朱古力!↓

↓ Bean to Bar生產 / 不含麩質!準時入App換領! ↓

 ↓ Bean to Bar生產 / 不含麩質!準時入App換領! ↓

↓【U Jetso】便利妥®「噴鼻妥」!↓

↓ 立即入App睇換領詳情 ↓

↓ 立即入App睇換領詳情 ↓

評語