2014.01.01

日本餐廳「和歌山」從中環 ifc 搬過來灣仔永豐街,招牌作和歌山拉麵外,還有新登場和食,選擇更多。窄窄長長的店子,約有 40 個座位,摩登裝修跟舊店差不多,但門前可變 side walk,感受街頭的悠閒氣氛,店後又有露天位,比商場舖來得開揚,也不像一般日本料理店般刻板。 餐廳包辦小食、丼、拉麵、天婦羅、壽司卷物等和食,很是全面,趁搬舖加入不少新品,像季節野菜沙律、和牛沙律、魚一夜干燒、日替海鮮丼等,創新傳統兼備。日替海鮮丼是華麗升級版,多達 10 款魚生,日本貨有帆立貝、魷魚、池魚及油甘魚等,配以秋田小町米,食得滿足。 拉麵保持水準,和歌山拉麵最著重湯頭,這裡有鰹魚鮮雞湯底,將原隻鮮雞、豬骨、鰹魚等慢火熬煮 3 日,清透的金黃色澤,啖落卻香味濃郁,具層次;用上微曲、略為粗身及挺身的麵條,既能掛湯品嘗,又不會變糊。拉麵款式精選 4 款,首推極上和牛拉麵,煎得油香滿滿,招牌作一本豬軟骨拉麵,以原條豬軟骨煮上 12 小時,軟腍又入味。

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】送您最新iPhone 14!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓「U Lifestyle App限時搶」↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

評語