位於旺角的御前洋菓子,主打各式抹茶甜品,相信不少抹茶控都曾到此潮聖。最近御前上茶又有新搞作,繼上回賣抹茶波蘿包後,今期特別推出限定抹茶雪糕夾心蜜瓜包,各位抹茶控又有新甜品要試!

抹茶雪糕夾心蜜瓜包($48)的外型似足蜜瓜,「蜜瓜包」這名字其實只是用來形容麵包的造型,並非用料。這款蜜瓜包以日本京都森半抹茶製作而成,鬆脆微甜,中間夾着濃郁的抹茶雪糕,啖啖茶香,抹茶控值得一試。另可選擇焙茶、豆腐口味雪糕($48)或抹茶加焙茶雙色雪糕($52)作夾心,一嚐新口味!

除期間限定食品以外,不少抹茶甜品都是店內的人氣之選,抹茶窩夫加上抹茶雪糕同紅豆,絕對是最合拍的配搭;而御前蕨餅口感煙韌,更可按喜好蘸上糖漿食用,難怪同樣受歡迎。

圖:FB@御前上茶-香港

下次約朋友一嚐抹茶蜜瓜包同時,不妨順便一試其他甜品,抹茶雪糕夾心蜜瓜包亦於其他御前上茶分店有售。

下頁看:更多抹茶食品專門店 

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶】西班牙Valor無添加糖85%黑朱古力!↓

↓ Bean to Bar生產 / 不含麩質!準時入App換領! ↓

 ↓ Bean to Bar生產 / 不含麩質!準時入App換領! ↓

↓必收藏!香港咖啡地圖2023!↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓

評語