2015.07.23

來自京都的松榮庵麵包店於北角開設首間海外旗艦麵包店,外觀與裝潢都帶有日本傳統 x 西式烘焙店的感覺,在繁忙的港島街道上別俱特色。

店內售賣的麵包種類不算很多,但包含了港人至愛的京都抹茶口味,配合多種食材,如密瓜、士多啤梨、芝士及紅豆焦糖等。食品賣相頗為精緻,東瀛風味十足,再加上兩位女店員態度親切,所以除了港人以外,不少於附近居住或工作的日本人亦喜歡幫襯經過時買一、兩個麵包。

松榮庵的食品價錢屬中上,平均$15一個;除了麵包外,松榮庵更有售賣抹茶馬卡龍($100/一盒6件)和各式精緻的和菓子,不過味道跟很多日式食品一樣,同樣偏甜。

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶】西班牙Valor無添加糖85%黑朱古力!↓

↓ Bean to Bar生產 / 不含麩質!準時入App換領! ↓

 ↓ Bean to Bar生產 / 不含麩質!準時入App換領! ↓

↓【U Jetso】便利妥®「噴鼻妥」!↓

↓ 立即入App睇換領詳情 ↓

↓ 立即入App睇換領詳情 ↓

評語