正在閱讀
[元朗] 輝記美食 ‧ 元朗大件夾抵食千層肉醬多士

[元朗] 輝記美食 ‧ 元朗大件夾抵食千層肉醬多士

一到假期又係係元朗搵食既好時機,近來係FB上加入左個元朗美食群組,發覺元朗呢個地方真係餐廳林立,執完一間又會開返幾間咁,有排都唔會試得晒元朗既美食。今日去既呢間小店,又係群組近來頗紅的「輝記美食」,紅的就係他們自家製的千層肉醬多士,個種厚度,真係見到相都嘩一聲。

「輝記美食」就係馬田路個頭,附近有不少食店,而輝記真的是一間小店,座位不多,是有點迫狹,周圍都放滿了老闆的珍藏品,有些還可以買的呢。

除此之外,店內沒有提供餐牌的,所有的菜式已全寫在牆上的白板了,真的是花多眼亂,真係咩菜式都有,不過不是每樣都有貨,要問問先知道。

店裡疑似老闆娘?落單都沒有用筆記低,感覺人一多就好混亂,就好似小妹當天既情況,真係十分無奈。可能因為假日關係,廚房又得一個人煮,所以頗混亂的,真係做唔切,所以出餐都要點時間。我地總共叫左三樣野。千層多士都等左成大半個鐘。個芝士牛肉撈丁等左成個鐘先話無晒芝士汁….但當中已經吹過兩次,仲特登同老闆娘確認是否有落單,估唔到最尾都係無得食!個芝士大菇都等左成45mins,因為工序多。真係等到個人都頹頹地,估唔到食一個簡單中午都用左兩小時…看來小店真係要在餐廳運作流程上改善一下。

因為無用紙筆記得既關係,凍檸茶都要追單先知又無落到..

招牌千層多士 $50

睇落真係好足料呀,足足有八層多士咁多,d芝士肉醬多到流晒出黎。落單姐姐(老闆娘?!) 仲好好人怕我地食到成手都係,等我影完相再幫我地用紙巾包好。

這八層多士裡頭有超級多的蕃茄肉醬、半溶芝士和生菜,剩係外觀上都知份量十足。面包都有烘過,一咬落去除了脆之外,肉醬都爆晒出黎呢,啖啖肉醬,一個女仔食晒真係勁飽,和味道比起來,這份多士係以份量大取勝。

芝士煙肉火腿薯蓉大菇 $45
足足等左45mins的大菇,好多芝士係面,賣相好吸引啊。入面既料都好足,大菇咬落好多汁,不過味道無想像中咁好食,芝士味都唔夠重,有點失望。 
 

原文刊載自U Blog,本篇圖文獲作者 糖小妹搵食軼事 @U Blog 授權刊登,未經許可,請勿轉載。

活動資訊