正在閱讀
[荃灣] 嘉樂冰廳 ‧ 出名長龍的荃灣食店: 馳名奄列蛋治,卻是炸雲吞深我歡心

[荃灣] 嘉樂冰廳 ‧ 出名長龍的荃灣食店: 馳名奄列蛋治,卻是炸雲吞深我歡心

一向知道位於荃灣的「嘉樂冰廳」既雞蛋奄列同蛋治相當出名,前者出名大份夾抵食,後者據說係相當厚身呢,而且價錢唔貴,周不時都大排長龍,而且晚上七時就關門,成日想放工去又怕趕唔切!

剛好呢幾日同S先生提起嘉樂冰室,講到慶高采烈就決定星期日去。1點3到去已經排晒長龍,等到2點半都仲未到我地,但三點又買左飛睇戲,唯有超無奈的放棄…個一刻真係想放棄睇戲繼續排既衝動,不竟都排左咁耐嘛! 好彩睇完戲出黎都係等左15分鐘到就有位!

餐廳的坐位真係好少,而且帶有懷舊餐室既味道,坐位係屬於比較窄身個種。一坐低都唔使點望餐牌就已決定了要什麼,都是這裡的招牌名物,超期待呢。

凍檸檬茶 $18

估唔到呢度既凍飲又幾大杯,比平時茶餐廳既凍杯仲要闊。而且入面好大方的放左多片檸檬,所以夠酸又夠紅茶香,唔錯。

 

炸薯仔餅 $23
其實即係炸薯餅,一碟三塊剛炸起熱辣辣,炸得夠脆身,配埋蕃茄醬,香口又惹味。雖然自己去買包急凍既都係好平又唔難炸,但黎到呢度見到有就係想食佢。

酥炸鮮蝦及菜肉雲吞 $33

本身諗住剩叫鮮蝦雲吞,後來店員建議我地可以雙拼試晒兩隻味。一碟十隻既炸雲吞,每隻都炸得相當香脆,外皮算炸得乾身唔會好油。不過兩者比較下都係較鍾意食鮮蝦雲吞,每隻都咬到爽口蝦肉同豬肉既內餡,比起菜肉雲吞更加美味。
火腿小奄列 $29
據說這小奄列用左成六隻雞蛋去製成,但其實睇落去都無想像中大份,除奄列外仲跟上一份牛油三文治,當然就係普通茶餐廳三文治,無烘底唔夠牛油個種。
不過說真奄列食落其實沒想像中既特別,奄列不屬於全熟狀況,內裡還帶點濕潤,包著大量的火腿絲,火腿絲沒什麼味道,就是白烚的,蛋香的味道也不算重,整體感覺一般,就是會食到好飽,感覺幾抵食。
 
鹹牛肉蛋三文治
S先生指名的三文治,蛋真的相當厚,看上去好吸引呢;內裡夾著咸牛肉,後來看著對面的客人叫左鮮牛肉蛋牛治,好似比較吸引。
不過這三文治同樣都有著蛋香味不重既問題,幸好有咸牛肉的咸味平衡一下,相信也不差。
總結黎講,試左四款食物,反而覺得鮮蝦炸雲吞係最好味。但要我排咁耐隊去食真係一次就夠。始終食物都唔係話好有驚喜,頂多叫抵食夾大件,未試過既人可以試下,如果唔使再排咁耐隊,都可以再翻兜。
 
嘉樂冰廳
地址: 荃灣新村街40B號地下
電話: 2493 7308
營業時間: 星期一至日: 10:00-19:00 
 
原文刊載自U Blog,本篇圖文獲作者 糖小妹搵食軼事 @U Blog 授權刊登,未經許可,請勿轉載。  

活動資訊

相關文章