正在閱讀
羅宋湯x上海麵 中環型格麵店

羅宋湯x上海麵 中環型格麵店

提到羅宋湯只想到配餐包通粉,實在太out!中環新開的羅宋湯專門店Wheatfield X,以簡約俄羅斯地下鐵車廂設計,主打多款俄式羅宋湯上海麵。

 

 

上海做法的俄式羅宋湯是50、60年代,香港上海西餐廳常見菜式,並非fusion新品,但今次創新配搭上海麵、鮮製意粉、日式拉麵,或配牛油甜餐包,有別與坊間茶餐廳大路的通粉及公仔麵配搭。

麵店以快餐模式如車仔麵般,提供4款湯底包括牛腩、豬骨羅宋湯、紅菜頭湯及俄式清雞湯,再自由搭配上海麵、意粉、日式拉麵或牛油甜餐包。另追加配菜小食燒澳洲肉眼、燒豬髀肉、溏心蛋、炸雞翼等。

  

 

招牌的牛腩羅宋湯上海麵$58,羅宋湯用上大量牛腩煲足30小時,加上大量番茄、椰菜、蘿蔔、青椒等材料。質地濃稠帶微辣,牛腩香腍,幼身上海麵配吸了濃湯的鮮味,更加美味。

 

紅菜頭湯拉麵配燒豬髀肉$58,酒紅色紅菜頭湯用上紅菜頭、淮山、西芹、洋蔥及薯仔等,全素蔬菜煲成,湯底清甜不油,用料十足。配上大大片燒豬髀肉,香嫩啖啖肉。

 

 

小食都很吸引,即叫即炸的蝦多士$22,香口脆卜卜。香煎鹹牛脷豬仔包$38,香脆豬仔飽夾着厚切牛脷、生菜及番茄,鹹香滋味,是不少客人下午茶必選。

 

   

活動資訊

  • 地點 中環租庇利街11號地鋪
  • 開放時間星期一至日:11:30am-8:30pm
  • 電話2111 0749

評語

CYK
CYK 一家不錯的餐廳,無論環境,擺設,服務態度都很好。有一點可惜,食物價格不夠平民。




20/03/2017 12:13