熱愛優質生活

任加鰻魚汁、足料鰻魚飯 荃灣抵食日式料理店

地點: 荃灣西樓角路荃昌中心昌寧商場地下23號舖      荃灣區

美式港式快餐平時就食得多,有時想食日本嘢,但又唔方便入嗰啲懶高級嘅日本菜餐廳,點算好?其實香港係有日式快餐店架! 

雖然我搵食技能都唔差,但極度喜歡食鰻魚飯嘅我,真係唔識呢間快餐店呢,全靠男朋友帶我嚟先知!

快餐店座位唔多,空間又不太夠,坐起來也有點擠。不過,嚟得呢類餐廳就預咗,重點都係食物水準同價錢!

睇到餐廳裡面的介紹,就知道鰻魚飯係必食架啦!除此之外,呢度仲有拉麵、日式豬/雞/牛扒飯同壽司等。我就諗唔使諗,叫咗鰻魚飯,而男友就咗吉列豬扒拉麵同加洲卷。

鰻魚飯 

未食已經流晒口水喇!有手掌咁大塊鰻魚嘅鰻魚飯,鰻魚汁任加,都只係$58蚊,真係好抵呀! 

 

鰻魚有口感,肉質厚實,吃起來嫩滑肥美,重點是骨唔多,令人吃得痛快!鰻魚汁可以任加,白飯有汁可撈,食晒啲餸都唔怕! 

而白飯其實係珍珠米,食起嚟軟身而粒粒分明,真係無得挑剔! 

相對嚟講,拉麵就遜色啲。單看賣相,已經遠遠輸給鰻魚飯了!不過,它的吉列豬扒炸得不嚡口,而且只係賣$29,真係超值,挽回唔少分數。 

而加州卷都好足料,中間填滿咗玉子、蟹柳等,而且一碟有4件,$18蚊就有交易喇!真係好貼地呀! 

最近,我就再去一次。今次就無試鰻魚飯,反而食咗咖哩飯。唔知點解,嗰晚特別想食咖哩。於是叫了咖哩牛肉雞扒飯($47)。 

飯來到時,雞扒同汁仲係熱嘅,證明係即叫即整,夠新鮮熱辣~ 雞扒香煎過,外皮稍脆;因為突然想念吉野家的風味,所以加了牛肉。牛肉份量都唔少,好像怎也吃不完。而咖哩汁係日式咖哩嗰種,主要以甜味為主,微辣!

如果我家在那附近,這店一定成了我的飯堂!

我實在很想吃遍全港的鰻魚飯……呀!!!

搵食點:和食快餐
搵食方向:荃灣西樓角路荃昌中心昌寧商場地下23號舖

原文刊載自UBlog,本篇圖文獲作者 搵食有僑 / 搵食有僑 Facebook專頁 授權刊登,未經許可,請勿轉載。 

原題:日式快餐 超抵食足料鰻魚飯 – 和食快餐 

內容評分
評語