熱愛優質生活

沙田酒店下午茶自助餐 主打士多啤梨甜品+韓食

2017.09.07
地點: 沙田白鶴汀街8號帝都酒店3樓
訂座電話: 2694 3886

不少女生食自助餐都會先鎖定甜品櫃,沙田一間酒店就推出以士多啤梨及韓式食物為主題的下午茶自助餐,正中女生口味!

 

沙田帝都酒店1+1的下午茶自助餐一向抵食,不過就以甜食為主,如果想食多點熱食當午餐,不妨試試今次2+2的下午茶自助餐,同時有甜品及熱食供應,滿足哂大家的兩個胃~

 

以下午茶來說,熱食選擇不算少!

 

首先睇睇冷盤及前菜:款式不算多但一定夠食,有蝦、青口等熱門海鮮,味道不過不失,沒有太大驚喜。

 

韓式冰鎮冷麵透心涼,先將煮好的麵浸泡冰水冷卻,令麵身爽滑彈牙有嚼勁,梅子麵配搭雞絲、蘿蔔等佐料,味道輕盈清爽,佐以開胃醬汁,十分刺激食慾。

 

韓式炒年糕:韓國地道小食風味,辣醬濃郁惹味,年糕冷掉後容易變硬,一定要趁熱食。

 

泡菜豬肉卷香口多汁,味道不錯!

 

另有其他熱食如雞翼、炸雞、咖喱牛腩等。 

 

即製蝦肉漢堡相當吸引,蝦肉厚身彈牙,熱辣辣夠滋味。

 

女士及小朋友們最期待的甜品又如何呢?甜點選擇頗多,除士多啤梨甜品外,亦有少量其他甜品如大菜糕、芒果布甸等,當然重頭戲還是落在士多啤梨身上。

 

士多啤梨塔配白朱古力噴泉:士多啤梨塔十分搶眼,綴滿嬌原粒士多啤梨及藍莓,佐以的白朱古力噴泉,大受小朋友歡迎。

 

迷你士多啤梨撻十分精緻,金黃的牛油曲奇撻皮香脆鬆化,放上開心果碎及原粒士多啤梨,更有金箔點綴。

 

即製士多啤梨拿破崙屬必試人龍甜品,牛油酥皮鬆脆可口,記得食多兩件。 

 

除外,更可品嚐刺身、壽司、各式冷盤熱葷、韓式泡菜湯及其他精緻甜品等,大家記得食勻所有鹹甜點!

 

 

2+2 café 草莓蜜語.韓式下午茶自助餐

供應日期︰由2017年9月1日起直至另行通知

供應時間:星期六、日及公眾假期 15:15 - 17:00

價目︰成人 HK$258 / 小童 HK$138 (另收加一服務費)

地址:沙田白鶴汀街8號帝都酒店3樓

訂座電話:2694 3886

內容評分
評語