熱愛優質生活

3小時吃到飽!$100觀塘純蔬食半自助晚餐

2017.09.08
地點: 觀塘鯉魚門道2號新城工商中心13樓6室    觀塘區
電話: 94733412(whatsapp)(需先前預訂及揀定主菜作準備)

香港人愈來愈重視健康,除素食外,亦有不少人推廣「食生」。除了不食肉、蛋及奶外,食生還主張吃不經高溫烹調的蔬食,以保持食物的營養及酵素。觀塘就有一間純素食生餐廳,希望提供一個寫意舒適的環境給食客。

 

 

餐廳推出$100半自助晚餐,由下午6時開始至晚上9時;揀選一款主食後,其餘前菜、沙律及湯都可以任食,以非素食者的角度,食生到底飽不飽?即睇小編的試食報告:
 
 

任食款式不算多,不過就頗有誠意,而且色彩豐富,十分吸引。首先有切片青瓜,配上彩椒,清爽開胃。

 
 

紅菜頭小飯卷,甚有家庭風味,味道清淡;建議盡快食用,因為飯粒經風吹後較易變硬。
 
 

越式香料汁撈檬,可以自行加上微酸醬汁。

 

當然亦有普通沙律~
 
 

另外有熱食供應~
 

泰式濃椰香咖哩,夠哂惹味,最有驚喜~味道微辣,配上燕麥飯相當飽肚。
 

 

韓式麻香炒粉絲,看似雞蛋的其實是腐竹,幾可亂真。

 

紅枸杞忌廉湯,足料濃郁,同樣無限任添。

 

主食四選一 : 小編試食當日可選菜式為-香草南瓜件/扒霸王花夜香花/墨西哥卷/簡餐時蔬

香草南瓜件有一角南瓜,配上鹹香薯蓉,食落有口感,味道不錯而且有飽足感。

 

扒霸王花夜香花造型似足一棵機,趣緻之餘望落亦十分高級,大人小朋友見到都開心!
 
 

擺盤加分許多~

墨西哥卷麥味重,味道特別,可惜份量較少,只有半條,如有整條會更好呢!

另外可加配飲品及蛋糕,無蛋無奶,全素者可以放心~

 
 

【精選推介】

Red MR推$30迷你K房!單身唱K脫毒好機會

油麻地$98任點任食火鍋放題 60款食物食足4.5小時 

閨蜜周末下午茶4大推介 $108歎朱古力甜品自助餐

內容評分
評語