正在閱讀
觀塘新開宵夜食街7大推介 香蕉煎餅/櫃桶腸粉/麻辣燙

觀塘新開宵夜食街7大推介 香蕉煎餅/櫃桶腸粉/麻辣燙

2017.10.13

香港人收工收得夜,食宵夜這個習慣普遍不過,不過並不是處處都有餐廳營業到深夜供應宵夜,而且食品款式亦未必夠百變。

觀塘秀茂坪最近就開了一條「深宵小食街」,夜歸的街坊之後想開餐,就有多些選擇啦! 

食街位於寶達街市之內,營業到凌晨12時,連同街市內早一點關門的食肆,總數有10多間。小編率先潛入,驟眼看,小食的價錢定價都幾親民,宵夜$30-$40餐食到飽無難度。

即睇場內人氣檔7大推介:

1. 櫃桶腸粉

來自九龍灣街市的食好啲「櫃桶腸粉」進駐小食街,同樣以「櫃桶」蒸爐蒸腸粉。

製作過程中,會在鐵板上加上肉碎、蔥、雞蛋等,淋上米漿後入爐蒸熟。

腸粉比起平常食到的滑及更煙韌。 

想食得惹味點,可配上店內自家製的辣菜脯。  

2. 即包餃子

「皇后餃子」每日新鮮即場包餃子,有多款餡料:韭菜、芝士栗米、泡菜,以及最近熱爆的芫茜!

芫茜餃建議用放湯食,青澀甘味更突出。

所有味道餃子可選放湯/先蒸再煎/炸。

煎餃先蒸後煎,不算太脆;所有煎餃$10有3隻,可混合不同味道。

3. 香蕉煎餅

撈得店店主以春卷皮代替傳統泰式手搓薄餅,香蕉煎餅少了份煙韌的口感,但用春卷皮包起煎時反變成香脆外皮。

香脆的外皮中包入蛋和香蕉片,上碟時配煉奶,每份$20。

4. 麻辣燙

於腸粉店中同時有賣麻辣燙。

配料有常見的不同邊爐串,菜每串$5,其他由$8-12起,有豆腐串、蝦及牛丸等。

當中推介豆腐串,豆皮放入湯中非常索汁!

在街市外圍走一圈都未揀到,可走入內圍繼續揀!

5. 即叫即煮海鮮

各種生猛游水海鮮,選定後加錢加工煮熟,加工費由$10-150不等,視乎海鮮種類和大小。  

海鮮店連大大隻的原隻阿拉斯加長腳蟹都有,原隻蒸熟完全帶出原來的鮮甜味。 

平民一點的選擇有白灼基圍蝦、炒蜆、炒東風螺等。

6. 手撕雞

琪味手撕雞原隻手撕鹽焗雞賣$55、手撕麻醬雞$60。

除了手撕雞外,還有手拍青瓜、涼拌豬耳及牛展等。 

 

雙拼或三拼,$38就可以滿滿裝一盒!

7. 酸辣粉

與手撕雞同鋪的酸辣粉,有自家製的酸汁,配以煙韌彈牙的薯粉,酸辣粉粉絲必試!

對於食得辣的朋友來說,可能覺得不太辣,建議可在點餐時加辣。每碗賣$25。  

活動資訊

  • 地點 觀塘秀茂坪寶琳路2號寶達商場地下M.C. BOX寶達市場
  • 開放時間7am-12mn(外圍食街) 7am-8pm (街市內食肆)