正在閱讀
銅鑼灣新開平民價豆品店 $12超滑豆腐花+自家製滷水小食!

銅鑼灣新開平民價豆品店 $12超滑豆腐花+自家製滷水小食!

2018.01.30

銅鑼灣搵食,尤其是甜品糖水鋪,較平民化的食店愈數愈少,一般都要走到銅鑼灣大商場中幫襯。

不過,最近銅鑼灣近時代廣場一帶就新開了一間豆品店「合和荳品」,主打自家製豆漿、豆腐花、豆品小食。老闆跟經營豆品老字號的朋友學師有成,加上老闆娘從小到大都愛吃豆製品,便決定膽粗粗在租金貴但人流多的銅鑼灣開鋪。

合和荳品選用加拿大黃豆,每日於店內磨漿製豆品。豆腐花(原味)最平$12就有交易,在銅鑼灣來說非常抵食。

天氣凍食熱豆腐花最適合不過!豆味夠,口感超滑溜,加上店員「片」豆花的手勢好,每片夠薄,放入口一下就滑進喉嚨了。

除原味以外,還有冬天啱食暖胃的薑汁豆腐花($16)、薑汁紅豆豆腐花($20)、紫米豆腐花($20)等等。

其中,紅豆煲到粒粒爆開,軟硬適中,值得一試。

不怕冷揀凍食,可選擇配搭涼粉,清涼冰爽,凍豆腐花就比熱食的,稍為結實些許。

豆品店除了豆腐花外,當然少不了豆漿。除了原味熱或凍豆漿($8)外,有不少配搭選擇提供,如芝麻、紅豆、紫米豆漿($13)。

豆漿充滿豆香味。

小食方面同樣有豆品店必備的煎釀豆腐($16),自家製的軟豆腐中,釀入手打鯪魚肉,煎至外層金黃微脆。

如果能放多一點鯪魚肉,相信口感會更佳,更鮮味!

比起煎釀豆腐,小編更推介滷水小食,有嫩豆腐和豆卜兩款,同樣吸盡滷水汁的帶甜精華,特別是炸透的豆卜!

另有豉油皇炒麵($18)、魚蛋燒賣、蒸粉果等。


活動資訊

  • 地點 銅鑼灣霎東街4號地下
  • 開放時間11am-11pm
  • 電話3483-5788
花非花
花非花 荃灣賣紅豆豆腐花都係$5, 你地又次證明寫亂7甘寫,明明貴價都話平民化。無做research 就唔好評啦。都好既有你地先有黑店指引。
31/01/2018 19:30