熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   黃子華叫錯鄭中基做鄭敬基

黃子華叫錯鄭中基做鄭敬基

黃子華個騷零宣傳,卻場場爆滿。
2014.10.08
黃子華的棟篤笑《唔黐線唔正常》前晚於紅館開騷,一如以往兩個半小時沒有冷場,觀眾亦看得拍案叫絕。整個騷的話題不乏熱爆全城的「佔中」行動,甚至教特首拆局;被封為「男神」的子華,還教觀眾如何搵好工。說到興起,他更拿起木結他自彈自唱,可惜出現甩嘴。
 
黃子華個騷零宣傳,卻場場爆滿。  
 
當晚捧場的圈中人包括陳奕迅、古巨基和老婆Lorraine等。搞笑的是子華突然問台下觀眾:「鄭敬基,鄭敬基坐喺邊?做乜唔拉住我?」觀眾隨即四處張望,子華續說:「Ronald,做乜唔拉住我?係,係鄭中基,鄭中基坐喺邊?」原來他將兩人搞錯了。
 
之後他又提到:「我老友阿強去唱K,同成班女仔去,就唱陳奕迅,冧女嘛!冇就唱黃子華,好畀面呀!但問題嚟喇,阿強今次做唔到決定,因為得一個女仔,個樣仲要係陳奕迅咁,佢即刻唔知揀咩歌。」坐在觀眾席上的陳奕迅與父親陳裘大即時狂笑。
內容評分
評語