正在閱讀
【綜藝篇】電視Q&A 你係終極電視精嗎?

【綜藝篇】電視Q&A 你係終極電視精嗎?

2015.01.30

文:仙人掌妹妹

圖:網上圖片

 

雖然無綫嘅綜藝娛樂節目經常被觀眾指涉嫌抄襲外地遊戲節目,但每次一有新節目出街,回響都唔細。作為一個稱職嘅「電視精」,原創又好,抄襲又好,都會全數睇哂!做完以下小測驗,就可以試出究竟你係咪「終極電視精」! 

記低答案,答中有1分。 

 

1. 《千奇百趣系列》中,嘉賓最多可以俾幾多個「趣」?”(絕對係送分題,唔識對小妹唔住)

a. 5個

b. 10個

c. 100個

 

 

2. 掌門人系列中,第一輯叫咩名?(睇嚟無綫好鍾意「無敵」……)

a. 天下無敵獎門人

b. 宇宙無敵獎門人

c. 超級無敵獎門人

 

 

3. 三個小生去旅行中,三位「小生」是邊個?(提示:諗吓邊個「小生」好慘成日俾人恰)

a. 胡楓、羅樂林、Joe Junior

b. 胡楓、謝賢、Joe Junior

c. 胡楓、謝賢、石修

 

4. 第一輯殘酷一叮嘅主持人係?(全城盡興,殘酷一叮!

a. 李克勤、梁榮忠

b. 森美、楊千嬅

c. 李克勤、森美

 

5. 快樂聯盟被指抄襲邊一輯綜藝節目?

a. VS嵐

b. Running Man

c. 爸爸去哪兒?

 

6. 美女廚房(第1輯)中,邊個奪得「地獄使者」稱號?

a. 吳雨霏

b. 薛凱琪

c. 官恩娜

 

 

7. 邊個藝人為盛女愛作戰作旁白配音?

a. 蘇玉華

b. 鄭丹瑞

c. 鄭裕玲

 

 

8. 玩嘢王中,阿Bob喺咩情況下被人整蠱?

a. 湊女時

b. 擔任司儀時

c. 拍廣告時

 

9. 超級巨聲2中,邊個演繹《餓狼傳說》後被廣大觀眾取笑?(提示:你覺得邊個最識狼叫呢?)

a. 莫凱謙

b. 趙展彤

c. 林昇湋

 

10. 邊種食物經常喺Big Boys Club 兄弟幫出現?(嘻嘻,仲唔考到你!)

a. 薯條

b. 爆谷

c. 薯片

  

 

正確答案︰

1. b 

2. c

3. b

4. a

5. b

6. c

7. a

8. b

9. c

10. b

 

結果: 

0-3分: 恭喜你,你係「唔需要電視型」。你根本唔需要電視節目(特別係綜藝節目)作娛樂,你係咪覺得時下嘅綜藝節目好無聊、左抄右抄,定抑或你日忙夜忙無時間睇電視呢?悲哀

4-6分: 恭喜你,你係「電視汁撈飯型」。對你嚟講,綜藝節目係咪一項唔錯嘅娛樂呢?你未必知道每一輯綜藝節目嘅內容,但起碼知道經典/回響大嘅綜藝節目講咩,例如你知道辣辣壽司點玩,邊個叫「綠魔」,同咩叫爆趣!

7-10分:  恭喜你,你係終極電視精。你會覺得︰「理得佢原創定抄人,好睇咪得,最緊要好笑!」,每一集綜藝節目你都會全情投入,如果節目以搞笑為主,你會笑到「咔咔」聲,隔離屋聽到一啲都唔出奇!你亦都會好熟識所有綜藝娛樂節目嘅播放時間、主持、每集嘉賓、主題曲、遊戲玩法……總之,你贏哂! 

 

相關連結

 

免費登記成為U Lifestyle 會員
即時接收最新資訊並盡享獨家優惠

免費登記成為U Lifestyle 會員
即時接收最新資訊並盡享獨家優惠