公屋住戶同爛賭阿爸不和 究竟仲應唔應該用綠表申請居屋?!

2022.03.08

居屋2022現正接受申請,不少公屋住戶都積極考慮以綠表上車,不過「家家有本難唸的經」,有住公屋的網民在連登討論區提出自家煩惱:和爛賭父親不和,究竟是否應該用綠表申請居屋呢?

若果要以綠表申請居屋,綠表申請人要申報全屋住客姓名,若幸運抽中後,要交出現居的公屋單位予房署,但若果家人之間相處有問題,其實相當困擾。

有苦惱網民就在連登討論區提出自己的困境:原來樓主一家三口住公屋,父親幾十年前賭錢輸掉幾百萬身家,現經常在家散播負能量,樓主自己月薪約25k,母親開賣燒賣的小食店。樓主好想用綠表申請今期居屋,但父親知道後就發脾氣說樓主想「搶佢間屋,謀朝散位,嘈咗成個禮拜」,最後母親說若抽中後以父親作新居屋戶主,才安撫到父親。

在資金方面,樓主大約有200萬,母親口頭承諾可以提供100萬。但樓主好困惑:「呢幾廿年我受夠個負能量又性格古怪嘅老豆,但另一方面,我睇返目前私人樓仍然太貴,我入息咁低未必過到壓測,我應該點做?」

居屋綠表申請人要申報全屋住客姓名,若幸運抽中後,要交出現居的公屋單位予房署,故若果家人之間有問題,其實相當困擾。

高樓齡私樓值得考慮
原來網民近乎全部不贊成樓主以綠表抽居屋跟爛賭父親同住。

「填老豆名,過幾年幫你賣咗層樓填數喇! 」、「如果你同你老豆生活唔夾嘅,自己出去買私樓好過。」、「飛起你老豆啦!你人生唔應該畀父母捆住,你阿媽對你好,你就搵機會報答佢,蓄(儲)多啲錢自己買私樓做業主,搵個伴就更好,兩個人一齊供,可以嘅話叫你媽過嚟住,留老豆自己住公屋,你老豆要為佢自己人生負責。」

網民認為樓主如果買到新居屋又以父親作戶主,爛賭的父親有機會賣樓套現還賭債。
同時網民都建議樓主不如考慮買私樓。

「有三球揸手都要諗?!私樓啦,細細地買間慢慢換上去。」、「白單照抽,私樓照睇,無衝突!」、「同意,白單買個希望,唔中咪買私樓,有3球係手,唔需要多諗啦!」甚至有網民說其實有跟樓主類近的經驗。「ching 同我一樣,上年買咗間2房29年舊樓同老母住,唔再理個爛賭又爛滾嘅廢柴!」、「差唔多情況,我最後買咗間2細房35年舊樓,預接埋老母一齊住。」

有網民總結分析:「居屋你唔使諗!1. 綠表如果用成個公屋戶籍去抽,因為你成家人都要去住,只會被你老豆輸清光!2. 白表你資產限額又爆,你有成25K一個月,買四百零萬的二手私樓,最多就舊啲,應該都做到按揭吧!」

不少網民都建議樓主放棄用綠表抽居屋改買私樓。

以樓主大約有300萬資金,其實有條件買樓齡較高的私樓。

text/Joyce
photo/HKET圖片庫

========

同場加映

【蝸居睇樓團】闖名人鍾培生5層獨立屋玩Staycation 富豪裝修白色風水好!?

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【送禮】送您5G智能電話及寵物店現金券!↓

↓ 立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!↓

立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!

↓【免費睇】全港打卡Cafe攻略2022!↓

↓40間本地假日地區Cafe精選/拍攝技巧↓

40間本地假日地區Cafe精選/拍攝技巧

評語

相關文章