港男批家長帶小朋友去迪士尼樂園「無營養」 網民反應兩極反駁:主要睇父母點教!

2022.09.23

香港迪士尼樂園一向深受大小朋友的喜愛,是不少港人一家大小假日遊玩的首選,甚至許多名人明星都會帶小朋友去樂園打卡。不過最近有討論區網民批評部份家長頻密地帶小朋友去迪士尼是「無營養」的行為,而且沒有好好培養子女,言論引起熱議,留言反應兩極。

該網民於連登討論區發布了題為「得罪講句,唔識教仔女的父母,先會成日帶小朋友去迪士尼樂園」的話題。他批評家長濫用了去迪士尼這一個活動,猶如去樓下公園一樣,差不多一星期每天都去。指出現代父母跟香港情侶拍拖只懂得消費的行為一樣沒有文化,令到小朋友淪為社會消費的工具。不但如此,還覺得小朋友會盲目追捧卡通人物,十分「悲慘」。

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇

不時都會見到藝人帶埋小朋友到樂園遊玩,不過家長帶子女的主題樂園玩又是否只如樓主所言咁差?

有網民反駁樓主的說法,諷刺樓主只是自己沒錢頻密去迪士尼所以才在投訴。也有人留言覺得去玩沒所謂,小朋友不一定要時刻都在學習,即使去主題樂園也可以是學習機會,包括社交禮儀、訓練觀察不同事物、與其他人互動等,主要視乎家長如何教導,又指如果家長唔識教,就算去博物館都不等於幫助小朋友的發展。

樓主也並非一味批評無建設,他提議應該培養小朋友過多姿多彩的生活,多一點遊山玩水,接觸大自然,學新的技能例如書法、煮飯等。有網民都同意如此講法。認為迪士尼提供的經歷有限,其實只是一直在重複一樣的遊戲設施,並贊同應該增加小朋友活動的多樣性。


資料及圖片來源:連登討論區、IG@陳茵媺、李亞男、陳凱琳、楊茜堯

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓「U Lifestyle App限時搶」↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓正嘢!《社群》專區登錄App↓

↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

 ↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

評語

相關文章