熱愛優質生活
首頁   \   飲食情報   \   邊食邊遊長洲!10大掃街小食店推介

邊食邊遊長洲!10大掃街小食店推介

放假即興來個短假期都會選擇入長洲歎下,除了踩單車和游水之外,美食當然不可缺少,小編今次集合了長洲10間食店,跟住以下路線圖就可以邊食邊慢遊長洲。

第 1 站 紅點

紅點主打多款港式茶餐廳小食,特厚西多士($35)更是店內的招牌美食,中層夾心共有7款口味可以選擇,包括朱古力、咖啡、綠茶、椰香、藍莓、奶油及花生,全部即叫即做,每件原度都有2.5cm,大大份夠飽肚。綠茶味厚西多士面層再淋上滿滿奶油醬,熱辣辣香脆好味,中層夾著的綠茶夾心,食落茶味香濃。 

另有不少炸物小食,鳳尾蝦金門薯卷($38)以薯仔絲包圍著蝦炸成金黃色,另配有沙律醬,一份有5件,可以同朋友齊齊Share食。 

店內的飲品選擇選亦不少,粉紅色的夢奶雪香($18)即士多啤梨沙冰冰,果味香甜適合夏日消暑。帶淡淡芝麻香的芝麻珍珠($18),充滿香滑奶味,配上煙韌的珍珠更有口感。

地址:長洲新興街65號地下

全情投入港生活3周年!超級巨獎Sss一齊FUN!>進入遊戲專區<
內容評分
評語