連繫好生活
首頁   \   本地娛樂熱話   \   香港人必撐!13套即將上映港產片

香港人必撐!13套即將上映港產片

2017.02.03

荷里活的出品引領全球電影業走向,而近年中港合拍片又似是本地電影界發展的趨勢,想睇番套純正港產片唔通真係咁難?咁又未必,其實2017年繼續有港產片排住隊上映,而且題材都相當廣泛,仲有多位巨星歸位,港產片迷即刻mark低以下13套啦!

 

1. 一念無明

圖:FB@一念無明

余文樂、曾志偉飾演一對蝸居劏房的父子,帶出香港這個高壓城市裡平凡家庭的傷痛。電影既說父子情,也讓觀眾反思香港近況,在亂世絕望中找回一絲希望,一點勇氣。

上映日期3月30日

 

2. 救殭清道夫

圖:FB@救殭清道夫

80年代的殭屍喜劇在香港大行其道,2013年由麥浚龍執導的《殭屍》向80年代殭屍片致敬,更再次捧起當年殭屍片代表人物之一的錢小豪,錢小豪主演新戲《救殭清道夫》重捨昔日情懷,單係海報見到穿上清裝的殭屍已經感覺返晒嚟。

上映日期:3月16日

 

3. 29+1

圖:hmv官網

香港著名舞台劇女演員彭秀慧首個個人劇場《29+1》搬上大銀幕,由周秀娜和鄭欣宜主演,描寫兩位分別踏入三十歲的女生心路歷程,從女生角度講美容、講生死、講愛情、講成長。

內容評分
評語