熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   5個你可能不知道香港麥當勞乜乜乜

5個你可能不知道香港麥當勞乜乜乜

紅磚M記屋  (圖:官方網站@領匯)
2015.04.13

位於沙田新城市廣場既麥當勞,捱唔過貴租,將會係今個月15日就搬走。住係沙田既小記仲記得中學放學成日同女神係呢間M記溫書,吹水。仲記得女神最鍾意食2號餐加大雪碧小冰…

 

唉可惜呢一切都只會成為回憶...原來不知不覺間M記已經成為我地生活既一部份,但你有冇唸過M記好多鮮為人知既一面,就等小記同你分享一下啦!

 

1)香港第一間M記

香港第一間麥當勞 (圖:由麥當勞提供)   

在百德新街除左有愛侶,原來仲係香港第一間老麥成立既地方。1975年1月8日,第一間麥當勞餐廳係銅鑼灣百德新街開幕,不過已經執左!

 

2)異國風情的紅磚屋M記 

紅磚M記屋  (圖:官方網站@領匯) 

位於沙田廣源邨呢間老麥2010年開業,外形夠哂特色,紅磚牆身,屋頂形設計,遠望好似一間小紅屋,唔講仲以為外國的麥記,當年更曾創出香港麥當勞最高分店總數的歷史記錄。

 

3)可能是香港上鏡率最高的M記

M記兒童遊樂場  (圖:網上圖片) 圖:(Youtube@香港廣告(2014)麥當勞超級隊長) 

全情投入港生活3周年!超級巨獎Sss一齊FUN!>進入遊戲專區<
內容評分
評語