日本過江龍牛肉飯份量少到似「施捨」港人嬲爆:係咪當我乞衣

文: 溫藹紅
2023.12.15

日本過江龍牛肉飯遭投訴?近日有網民於港島一間人氣連鎖牛肉飯店,買外賣後發現飯盒內的牛肉份量少得驚人,形容份量猶如「施捨」,更嬲爆指「係咪當你乞衣」,引來大批網民熱議。

最近有網民透過社交平台群組發帖,指自己前往一間人氣日本牛肉飯店買外賣,豈料份量少得驚人。他嬲爆指餐廳超級過份,「你地話一打開見到咁樣,你會有咩感受?我就嬲爆到爆」。

從相中所見,白飯上僅得少量牛肉,只覆蓋一小部分面積,驟看一兩啖已經可以食掉。樓主表示,自己點的是$45的細版牛肉咖喱飯,但牛肉的份量比$26細版的牛肉丼飯更少,怒斥「呢間野係咪當你乞丐定係私捨呀」?

貼文惹來大批網民熱議,對樓主買來的牛肉飯深表同情, 「香港人真係慘,住已經細,依家連食野都細」、「畀多兩蚊去買過兩餸飯好過」,認為「點細份都唔係咁嘅份量」。不過,都有網民表示,自己曾於個別地區分店購買同款牛肉飯,但份量都比相片中多,認為平時都是「平時大件夾抵食」,更質疑「係真定假」。

▼網民咁講▼

資料及圖片來源:FB@香港茶餐廳及美食關注組、HKET圖片庫

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓