港媽上網徵有耐心工人姐姐 提5基本要求竟被批離地!網友:老婆都未必全部做到

文: 黃樂恩
2024.01.21

今時今日的香港,想請到好的外傭姐姐並不是一件容易的事!近日一名港媽就於Facebook群組「聘請工人姐姐關注組」網上發文誠徵好外傭,指主要工作是負責家中小朋友,並提出5大要求,如身體健康、有耐心、誠實善良等等。但不少網友看到後,紛紛直言港媽的要求離地,「全香港僱主都搵緊」、「你寫巳經近乎完美」、「老婆都未必全部做到」,當中更有人諷刺道「有我會自己要咗先」。

該名港媽於在帖中提到,家裡目前有2個小朋友,現時正在尋找好的外傭姐姐,她希望外傭已婚有小朋友,但年紀不能太大,身體健康,而且為人誠實善良、有耐心,會認真細心照顧小朋友,不借財務公司錢,並在文中強調以上要求只作參考之用,「(如)有合適者請推薦給我,謝謝!」

帖文一出,隨即引起大批網友熱烈討論,但大部分人認為港媽的要求離地,直言「每個想請姐姐的都想咁」、「請人包生仔咁,呢個世界無人跳槽啦」、「全香港僱主都搵緊」、「你寫巳經近乎完美」、「老婆都未必全部做到」,當中更有人諷刺道「有我會自己要咗先」、「個個都搶着要!重點會介紹俾街外人」。

不過亦有網友認為港媽要求並無不妥,稱以上要求皆是照顧小朋友的正常條件,「呢d條件好正常,湊小朋友正常條件,唔通請個返嚟日玩夜玩電話,定係請個人返嚟疏忽照顧自己小朋友」。

來源:聘請工人姐姐關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓