愛投訴兼唔做功課?留日學生:香港自由行仲賤格過中國人

文: 9527
2017.06.29
港人愛旅遊是人人都知道,特別是七月至八月暑假旺季,都來個家庭旅行及畢業旅行。日本絕對是首選之一,但近日於日本工作的香港留學生係網上抱怨港自由行客的行為好失禮,有時候反而比中國人更難服待。

 

不少服務業人士都話過港人最愛投訴,即使外遊亦一樣。發文者指餐廳轉餐牌時遇過港客不滿截龍,一開口就用英文鬧店員兼「搵老闆」,反而更早排隊的其他中國客得知截龍不用另外處理就自行離去。



發文者又抱怨部分自由行客不做功課,特別是英文日文都不熟練的年青人更不應自由行,因為日文人的英文不太好,有機會出現溝通問題,相反中國自由行客會學定幾句簡單日文,做足功課。



怪獸家長亦是另一問題,港媽於店內不看顧好小朋友,以「活潑」為由反駁店員的好心勸告,繼續任由小朋友係餐廳跑黎跑去,反而其他客人更能控制好自己的孩子,聽從店員勸告。




來源:名校 Secrets 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【搶先送❗】Rollink可摺疊行李箱🧳!

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓