港女透露兒時唸小學讀下午校 男友阿媽聞言即黑面勸分手:下午校嘅人蠢啲㗎!

文: Ling Kwok
2021.04.13

目前小學多奉行全日制,上、下午校制度仿似變成了歷史。早前有位港女就在「香港討論區」以「男友阿媽話我讀下午校蠢啲,叫我男朋友飛咗我」分享未來奶奶的一番言論,令她感到無奈,直言:「咩年代呀?」

該港女就表示早前去男友家吃飯,與男友母親講起兒時話題,因為兩人住得近,所以就談及「以前讀邊間中小學咁」,女事主就講到自己所讀的小學時,男友母親最初「幾好面色」,因為是區內名校。

不過後來男友母親再追問讀上午校定下午校,女事主就如實講:「我咪答佢因為屋企人唔得閒照顧我,所以小二轉咗去下午校」男友母親馬上黑面,而事主也不知何事。而女事主坦言:「因為嗰時下午屋企人要返工冇人照顧我,放比學校搞就會好啲」

後來男友就向事主講到:「阿媽對我印象唔太好,原因竟然係話我讀下午校蠢啲,叫我男朋友飛咗我」女事主聽後深感無奈,直言:「咩年代呀?」網民其後對事主男友母親表示:「我都係讀下午校,唔覺好大分別」、「你男朋友蠢啲,飛咗佢先講」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群請您睇】 "The Parallel Live" 音樂會↓

↓ 周國賢x方皓玟聯手合作↓

↓ 周國賢x方皓玟聯手合作↓

↓【夏日密密賞☀️】增添女神優雅氣質💖↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓