網民熱議:啟德仲衰過將軍澳?!呎價高達$30,000!感覺好荒涼⋯⋯

2022.04.21

位於昔日啟德機場的啟德發展區,部分樓盤單位座擁海景,呎價高達$30,000……不過有不少人覺得這個樓價絕對是「吹大咗」,整個啟德區配套差唔好住!有網民便在香港討論區發文,指啟德區:「感覺好荒涼,除咗樓就係樓,唔明點解有人中意住呢度,我覺得仲差過將軍澳。有錢人真係會住呢度咩,有冇人講到佢有咩好處?」大家點睇?

有網民好精警地回應:「唔好乘機咁樣枱舉啟德啦!」樓主表示:「唔會啦,我去過一次唔想去第二次!」。有網民就覺得不應這麼快為啟德下定論,應該過多幾年再看:「十幾年前將軍澳又咪係一樣,你都要俾時間人地發展!」、「直接啲就係浪費第一批投資者嘅時間」、「咁快住落去咪享受唔到,同埋都唔知係咪十幾年後會點」。

而啟德的樓價只所以咁高,全因「只係貴在塊地丶真市區同新樓!」、「新樓係真,地產鋪仲多過啲食鋪」。

有網民就為啟德辯護,話將軍澳都要經過十多年才有今日的規模。


網民認為啟德之所以樓價高,全因位處市區。

text/Joyce
photo/HKET圖片庫

=======
同場加映:
【蝸居睇樓團】藍田469呎40年舊樓翻新 解救侷促呂字廳 營造日系禪意客廳

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【隆重登場】香港咖啡地圖2022!↓

↓即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)↓

即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)

↓「App限時搶」大派現金券/禮品↓

↓記得逢星期三3PM入App搶!↓

記得逢星期三3PM入App搶!

評語

相關文章