鍾楚紅親身到志記鎅木廠了解打氣 紅姑:香港工藝與實務係好值得傳承嘅行業 呼籲朋友把握機會

文: 黃卓瑩
2022.07.20

超過70年歷史的古洞志記鎅木廠面臨清拆,老闆慨嘆捱不過時代發展的巨輪,七十多年的心血付諸流水。志記上周收到政府回覆延遲清拆日期至9月中,鎅木廠可趁著這兩個月清貨。一向關注環保議題、熱衷大自然的鍾楚紅(紅姑)日前特意到訪志記,為老闆及員工打氣和了解情況。

紅姑表示:「志記同樣都係面臨被政府嘅發展計劃清拆,浪費地球資源,入面唔知已經佔幾多個森林。望住自己個工場幾十年來嘅揾食架餐、仲有自己嘅手藝,唔知有乜出路。材料及工具都係超巨型,想搬都唔易!志記入面就好似一個木工博物館,木工老師傅根本係香港非物質文化遺產,好多市民過去支持同買木,但點解個政府一啲都唔珍惜?」

最後,紅姑呼籲大家:「香港工藝與實務好值得傳承嘅行業,有興趣入行嘅朋友可以了解一下!亦希望政府關注呢個議題和行業,計劃進行保育,得以發展下去;想去買木嘅朋友,把握機會。」

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇 

老闆在Facebook表示收到地政總署的回覆,清場日子延至9月13日,宣布再舉行工作坊「齊齊造件手作仔」,有興趣朋友可以睇睇活動詳情。

「齊齊造件手作仔」

日期:2022年7月30日(星期六)

主辦:志記鎅木廠

時間:10am-4pm 

地點:古洞馬草壟路志記鎅木廠

交通方法:上水火車站轉乘51B小巴

收費:

櫈仔/ 木架 :900元正 / 全日制學生800元正;木枱:一律1800元正

對象:18歲以上、對傳統木工有興趣之人士

報名及查詢:63326681 

詳情:FB@志記鎅木廠

圖片:FB@志記鎅木廠、HKET、鍾楚紅微博


 

全港碩果僅存鎅木廠面臨清拆 志記負責人宣布環保價出售木材 不願心血淪為堆填區負擔

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓