熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   新同事,你唔識用FAX 機可唔可以直接話唔識呢?

新同事,你唔識用FAX 機可唔可以直接話唔識呢?

2016.01.27

 文:抒文

圖:modernfarmer

話說新同事得罪左阿head,阿head已經好少同佢交流,工作上的事,不是email通知佢,就係透過我哋做中間人。

其實關係去到咁,基本上佢係公司既前途都叫玩完,阿head唔睇好你,唔緊要。起碼唔好無視你,不過好明顯新同事已經「一步到位」,係後者。

咁好啦,佢留低,我哋繼續教佢啦,最重要係多個人,多個幫手,反正公司資源,係咁架啦,袋住先囉。

話說有一次有文件趕住用要第二日開會,於是請新同事幫忙fax資料比另一間公司,簡單講明細節,就叫他儘快處理。
臨走前,由於唔放心,多口問多次。
「你知唔知點fax?」
「知。」

見佢咁講,我就放心張文件交俾佢,然後繼續自己手上的工作。

不過,過左半個鐘都未見新同事番黎,我諗住可能多人排隊啦,又或者佢fax完唔記得話我知,做緊其他野。我不斷同自己做心理輔導,覺得咁簡單既任務,佢應該無問題。

點知一個鐘後,佢依然未回坐位,我開始諗係咪去左偷懶。愈想愈好奇,於是走去fax機看過究竟。

不看還可,原來新同事仲企喺fax機面前,於是我走上前問他。
「fax左未?」
「未。」
「咁你成個鐘做緊咩?」
「等緊張紙消失…」
「什麼?」我以為自己聽錯。
「我按左『fax』掣好耐啦,張紙仲未fax出去……」

細問之下,原來依佢既見解,Fax 文件既程序係等文件完全透過電線分解後,再係人地間公司既Fax機重組……睇得多「數碼暴龍」上腦咩?明明唔識fax 又要扮識,比人發現又口啞啞……做咩姐?!一張紙「被消失」係一部Fax機面前,究竟係咩邏輯?最可怕係佢竟然可以答得咁理所當然。

 

本篇圖文獲作者抒文授權刊登,未經准許,請勿轉載!

抒文 Facebook:https://www.facebook.com/sharefeeling2015/

 

作者的其他文章:
>> 一句說話,新同事隨時變舊同事
>> 每個人身邊都有一個「算死草」的朋友 

全情投入港生活3周年!超級巨獎Sss一齊FUN!>進入遊戲專區<
內容評分
評語