熱愛優質生活
首頁   \   香港周圍遊   \   鳳凰山東涌夜晝遊

鳳凰山東涌夜晝遊

2014.10.10


點解叫夜晝遊?由於今次的玩法係由深夜開始,至第二天結束囉…… 呢個係非一般的夜遊,絶對排戰你的體力和準備是否充足。

第 1 站 鳳凰山看日出

 今次係首次登鳳凰山, 揀深夜開始行, 當然係為咗睇日出啦!好耐冇試過行山睇日出…… 好期待 !

 3:30am, 我們係東涌巴士站搭的士到達伯公坳開始起行.…行咗兩個多小時, 終到達鳳凰山山頂, 都有差不多 1,000 米,越過一個又一個的山峰,好開心, 幾有滿足感!

 原來多位龍友早到達 set 定相機,等晨光第一線 ! 原定係 6:40 有日出, 但等了又等,終於係 7:00 見到鹹蛋王啦 ! Yeah… 本來見濃霧深鎖, 真係天公造美 !   

 鳳凰山由兩個山峰組成,主峰為「鳳」、副峰為「凰」,故合稱為「鳳凰山」。由於鳳凰山為大嶼山上最高峰,所以圍攏附近四周的大東山、二東山、狗牙嶺、彌勒山、羌山、膝頭哥山等均不能遮擋其 360 度之景觀,故為觀日出及賞雲海之著名勝地。

 最高點:約海拔 934 米(鳳凰山頂),為最港第二高,伯公坳鳳凰山 (此段步程大約 1.5 至 2.5 小時)及鳳凰山昂坪 ( 此段步程大約 1 至 2 小時)。

內容評分
評語