正在閱讀
唔駛睇IG學!旺角樓上舖設西洋書法班

唔駛睇IG學!旺角樓上舖設西洋書法班

2016.04.01

近期出現了多款手寫字產品如Totebag、貼紙、明信片等等,吸引了不少人購買,甚至開始學習寫英文書法。寫得一手靚字除了可令人眼前一亮之餘,更可以在寫賀卡或DIY禮物時大派用場,既然潮流興手寫字,如其羨慕別人的一手好字,不如自己好好學習寫靚字! 

 

學寫英文書法的課程其實不難找到,最近留意到旺角樓上一間叫Zacca Dream的樓上手作店亦有開設類似課程,費用由$480 - $720不等,堂數約3-4堂,分有不同字體及難易程度,課程中會集中火力學習寫一個字詞,由淺開始掌握基本概念,再學習其他技巧及字型。

 

 

小編曾試過在文具店亂買marker回家自學書法字體,結果令人不堪入目...體驗班還會附送專用marker,不怕買錯筆之餘又可以學習箇中技巧,而課程的導師更係香港西洋書法協會主席,相信大家肯學肯練,要擁有一手靚字絕對無難度。

以上圖片來源: fb@Zacca Dream自然鄉村風雜貨店 

活動資訊