正在閱讀
7大街頭小食推介!大埔新年美食墟搶先看

7大街頭小食推介!大埔新年美食墟搶先看

2017.01.20

新年是全家總動員出動的時候,拜年之外,香港都有不少節日活動等一家大細去玩!

大埔林村今年繼續舉辦許願節,現場不但有得拋寶牒、掛許願板祈福,今年更將於帳篷下增設大型熟食墟,祈完福後可以醫肚。

熟食墟將有多個攤位售賣各式各樣的街頭小食,立即睇睇小編推介!

(食品價錢有待店主確定,留意HK港生活更新) 

1. 雞蛋仔

有3款口味,包括原味、朱古力、士多啤梨,伯伯密密整無停手,雞蛋仔外脆內軟原味最正。

2. 雞翼包飯

隻隻都脹卜卜釀到滿一滿,內裡米飯吸盡雞翼的肉汁,內外都很惹味。

3. 黑椒牛柳粒

選用美國牛肉,即叫即炒到約7成熟,肉汁鎖緊,加上有少少烤焦的脂肪,更加香口。

4. 炸芝士雞扒

即叫即炸的雞扒,內層有着滿滿的流心芝士,進食時小心燙口!

5. 櫻花蝦芝士玉子燒

6. 炒雪糕

有多款口味以供選擇,包括木瓜、香芋、Oreo等等。

7. 糯米糍

小食墟常客之一,有芒果、士多啤梨!火龍果、榴連等味,於現場製作,糯米皮新鮮軟綿綿! 

放假到處都人多車多,溫馨提示,最好乘搭公共交通工具入場!

活動資訊

  • 開放日期 2017年1月28日 - 2月12日 9am-6pm
  • 地點 大埔林村許願廣場

評語

jkk50056
jkk50056 【各行各業辣妹幸福來找】 【好康不錯過】+【 賴】【 jkk50056】
21/01/2017 18:10