熱愛優質生活

情人節最冧節目!同另一伴細聽9套最浪漫電影配樂

2018.02.03
日期: 2018年2月14日
地點: 香港文化中心音樂廳      油尖旺區

仲有唔夠兩星期就到情人節,又係時候計劃定節目喇!想花啲心思同另一半過一個又Classy又夠浪漫嘅節日,去聽音樂會就最好不過。

今年情人節,香港管弦樂團就喺文化中心舉辦「情人節音樂會」,特別挑選電影史上最浪漫的電影主題曲及配樂。今次音樂會總共表演9套電影的主題曲及配樂,有《亂世佳人》、《嘉莉法夫人》、《遇見你之前》、《鋼琴別戀》、《星光伴我心》、《真的戀愛了》、《夜宴》、《鐵達尼號》,套套都係電影史上最受觀迎嘅愛情電影,每一首都係耳熟能詳嘅曲目。聽住首首浪漫戀曲,可以同另一半拖住手在腦海中穿越多套冧爆電影嘅情節,夠哂冧呀!

為咗令觀眾更投入,上個月香港管弦樂團特別在Facebook舉辦公眾投票,俾觀眾決定第9首電影曲目,最後勝出嘅電影就係八十年代風摩一時嘅科幻愛情片《時光倒流七十年》。

今個情人節,一於由管弦樂嘅陪伴下,穿越時空感受浪漫。

 

Info

香港管弦樂團情人節音樂會

日期:214

地點:香港文化中心音樂廳

時間:8pm

票價:$480$380$280$180(門票於城市售票網發售)

網址:www.hkphil.org

查詢:2721 2332


資料由客戶提供

內容評分
評語