【聖誕節2018】德國聖誕市集登陸九龍灣德福!4米高泰迪熊/飄雪新天鵝堡/展覽

文: Eunice Lam
2018.10.31

今個聖誕九龍灣德福廣場化身泰迪熊德國聖誕市集,有4米高巨型泰迪熊坐鎮,連同過百隻Steiff泰迪熊陪大家一同慶祝聖誕節,場內亦設有泰迪熊主題珍藏展及飄雪新天鵝堡等主題裝置影相位。還會有聖誕市集,可以即場食到多款德國美食和精品發售,今個聖誕約埋朋友一齊去玩啦!

九龍灣與德國百年泰迪熊品牌Steiff合作,舉辦「Steiff泰迪熊展覽」。

現場將會有4米高的巨型泰迪熊坐鎮新天鵝堡等大家,泰迪熊以路德維希二世國王為設計藍本,旁邊仲有兩米高的泰迪熊士兵,可愛而不失霸氣!天鵝湖堡定時還會有飄雪效果,十分浪漫! 

今次展出的泰迪熊中有超過40款是由Steiff德國博物館借出的珍藏品,每一隻都好有特色。

泰迪熊星級系列,包括在英女皇伊利沙伯二世90歲大壽時設計的泰迪熊,和法國時裝設計大師老佛爺泰迪熊。

當然少不了聖誕主題系列泰迪熊啦。

仲有中國特色系列的泰迪熊,估唔到乾隆皇帝泰迪熊可以咁可愛!

以張敬軒、C AllStar、鄭欣宜等本地明星造型設計的泰迪熊。

除了泰迪熊展覽外,今次活動仲有「泰迪熊聖誕市集」,把不少德國傳統美食和有趣玩意帶到香港,一齊睇下有咩好玩好食!

加拿大龍蝦配德國粗粒芥末牛角酥

德國燒烤醬豬肋條

德國香腸

德國黑啤雪山之戀戚風蛋糕

貓山皇糯米糍、德國黑啤味糯米糍

德國伊帕內瑪手工啤酒

一系列聖誕造型甜食

部分更加$1就試到!數量有限售完即止。

現場還會有期間限定店,有各款泰迪熊和手工木製工藝品限量發售,鐘意泰迪熊的朋友可以帶佢地番屋企!

「泰迪熊聖誕」將會在2018年11月5日到2019年1月1日於九龍灣德福廣場舉行,有興趣的朋友記得mark實日期啦!

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】送亞洲旅遊數據卡300張!↓

↓ 5天無限數據/12 個人氣地區適用!↓

↓ 5天無限數據/12 個人氣地區適用!↓

↓【限時搶】Bamboo Salt竹鹽美白去漬牙膏!↓

↓ 有效去除牙漬及口氣!/ 牙齒回復自然亮白!↓

↓ 有效去除牙漬及口氣!/ 牙齒回復自然亮白!↓