帶你玩味前衛新視野

文: Mo Mo
2018.11.08

身邊嘅甜點控對於全新口味、造型獨特嘅甜品都按捺不住,想即時品嚐,就是愛新奇好玩,愛嚐新!那麼,新視野藝術節就是甜品控嘅最佳文娛節目嘞,帶你走出古典框框,以新視野玩味世界唔同角落嘅前衛表演藝術文化,為大家帶來味覺以外嘅感官刺激與享受。

多媒體實驗「獅劇」《千里走單騎》係由香港資深編舞家楊春江夥拍郭氏功夫金龍醒獅團、本土不同媒介創作人及舞者,以實驗劇場手法,糅合當代舞蹈、傳統舞獅、實驗音樂及多媒體元素,重塑已失傳嘅「中國獅劇」神髓。

苦於財困的中產夫婦,偶然救活了一對墜落凡塵的天使,財迷心竅,把無邪的肉體變成搖錢樹。

普立茲音樂獎首位亞洲女性得主、旅居紐約嘅作曲家杜韻,與負責文本嘅RoyceVavrek,糅合歌劇、室樂、電子搖滾、卡巴萊歌舞等,透過《天使之骨》,聚焦人販子扭曲嘅心象風景。

Photo Credit: Robbie Jacks

愛爾蘭編舞家Michael Keegar-Dolan因一名患抑鬱病男子與警方對峙時被殺的事件而被深深觸動,把傳統《天鵝湖》翻轉成《癲鵝湖》,並配上熾烈的原創音樂,以舞蹈劇場探視當代社會的病況。

早於百多年前,被譽為存在主義開山祖師的陀思妥耶夫斯基寫下《地下室手記》,已預視理性主義抹殺自由欲望,道德教條忽視複雜人性。《〈地下室手記〉跳出棺材Relive版》拉埋觀眾直踩人心的地下暗室,走過死亡幽谷,騎騎呢呢癲癲喪喪,再活一番!

於藝術層面,何謂玩味及前衛?並不代表完全嘅去舊迎新,而是不被傳統框框規限,以嶄新理念演繹東西文化,新舊交融,以開拓新視野、新思維。今屆新視野藝術節嘅節目亦是破格之作,以實驗劇場重塑已失傳的中國獅劇、探視人性弱點,為弱勢族群發聲的歌劇和舞劇,以及展現理性與自由、道德與人性衝擊的劇目,極之精彩。演出至11月18日,同限量甜品一樣係期間限定架,仲唔快啲撲飛?


Source : 康文署

活動資訊

  • 地址 康文署

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓