3大徒手綁耳機線實用收納法!易綁易解 唔怕耳機線打結

2019.03.06

唔少人出街都會隨身帶備耳機,方便搭車時煲劇聽歌,但係每次拎耳機出嚟最怕就係見到耳機打晒結,要用一段時間先可以慢慢解開,麻煩又浪費時間!今次就教大家三個耳機線收納法,徒手就可以將耳機線綁好,用的時候只要拉一拉就可以解開,方便實用,以後都唔怕耳機打結啦!

 

方法一:手掌繞線法

將耳機圍住手掌,抽出後再將線尾部份反方向綁住整束線,最後將線尾穿過中間的小窿拉緊就完成!

 

按圖睇詳細教學: 

 

 

 

方法二:八字繞線法

先將耳機夾在中指和無名指之間,再伸出食指及尾指八字型將耳機線繞好後將線尾穿過食指、中指和線之間的小窿,繞多兩圈,將線尾穿過中間綁好拉緊就完成了!

 

按圖睇詳細教學: 

 

 

方法三:手機繞法

將耳機線固定在手機後再圍住手機繞好,將耳機線穿過線頭的窿,拉緊後將剩餘的線尾再繞一圈,穿在線之間就完成!

 

 按圖睇詳細教學:

 

 

以後記得綁好耳機線就唔怕打結啦~

 

活動資訊

  • 地點 .

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】送您最新iPhone 14!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓【聖誕送禮】送Soul Emotion Pro / Emotion Max耳機!↓

↓立即參加贏走!↓

↓立即參加贏走!↓

評語

相關文章