屋企輕鬆種$9可再生豆苗!實測可翻種4次好食又玩得 香港日式超市有售

文: Elly Lee
2020.08.01

疫情影響之下大家都減少外出,盡量選擇留在家中,悶悶地不妨試下在家中栽種日本豆苗,好玩又新鮮美味!這款特別的菜苗不僅價錢親民,$9就買到,而且小小豆苗可以重複翻種,食完再種,種完再食,一齊睇下實測結果啦!

這包日本豆苗以超抵價$9就買到,而且仲可以重複翻種!包裝袋背面有日文教學,栽種過程十分簡單,只需要準備膠盒便足夠,用作栽種豆苗。

首先切去豆苗可食用的部分,而切去的部分其實已經可以煮來吃的,可見豆苗相當翠綠新鮮!

而剩下的苗根部分則可拿來栽種,將苗根放入膠盒裡,加入清水浸泡至菜苗根部便可。

建議放於陽光底下栽種,及每日更換1-2次水,豆苗會生長得更茂盛翠綠,大約待7至10天就可以種出新菜苗!而小編的實測結果顯示豆苗可重複翻種4次,超級抵玩抵食!小編實測結果只供參考,要視乎各人栽種時的環境及情況而定。

摘下的菜苗簡單煮食一下已經非常美味!先洗淨菜苗,加入少許蒜片和辣椒,簡單清炒。可見一包菜苗的分量也不少,菜苗爽口入味,真是好玩又好吃啊!

最近經常留在家中,不防試下自己種自己食,讓大人小朋友享受栽種樂趣之餘,又可以吃到新鮮菜苗!這款$9可再生菜苗於香港各大日式超市有售,包括一田、吉之島,以及驚安の殿堂(don don donk)亦有售。

活動資訊

  • 地址 香港各大日式超市有售
  • 人均消費$50或以下

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓