【屯門美食】屯門全新鐵路火車主題街市掃街宵夜新場 營業至12點!手撕雞腸粉/串燒/涼拌粉皮

文: LorLor Lee
2021.02.14

屯門山景街市最近搖身一變,成為全新掃街好去處!街市以鐵路火車站為主題,提供車仔麵、串燒、泰式料理、台灣美食等選擇,更會營業至凌晨12點,一眾屯門街坊以後又有多個屯門宵夜好去處喇~

全新的山景街市以鐵路火車風為設計藍本,以淺棕色磚牆和金屬拱頂為主調,牆身佈置成「售票處」的模樣,掛上時鐘展示世界各地的時間;地板則以火車軌裝飾,呈現歐洲火車站月台的風貌。新增的小食街仿照復古的火車車廂設計, 猶如置身旅途上的火車中。

小食街有多款美食選擇,包括串燒、西式燒烤、港式地道小食、台式飲品、漢堡、熱狗和日式便當等。以下就為大家精選了幾款美食,有興趣的朋友就可以去試試啦!

 

1. 滋味店 (港式小食)

2. 家.滋味 (台式美食)
推介:大腸麵絲、肉燥飯

3. 串燒叔叔 (串燒)
推介:法式燒帶子 (限定)、安格斯一口牛、芝士大蘑菇

4. 啱啱燒
推介:燒春雞

5. 華芳川
推介:涼拌粉皮、紅油抄手

6. 手作功夫茶 (台式飲品)

活動資訊

  • 地址 屯門鳴琴路1號山景街市

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓