【新年好去處2022】中環IFC行人天橋新年打卡位!化身新春「燈籠街」/大紅燈籠添節日氣氛

文: 黃卓瑩
2022.01.24

農曆新年將至,不少地方都會換上新年佈置來營造節日氣氛。最近中環IFC外連接天星碼頭的行人天橋掛滿了一個個大紅燈籠,從外觀上看彷似一條「紅噹噹」的通道,充滿濃厚喜慶氣氛。

傳統農曆新年有掛燈籠的習俗,象徵闔家團圓,有幸福、圓滿和富貴的意思。適逢新年,中環IFC外連接天星碼頭的行人天橋最近掛滿了一個個大紅燈籠,營造新春氣氛,吸引了不少市民打卡拍照。不過,有網民就認為燈籠效果欠奉,但現場所見兩行燈籠懸燈結彩,入夜後更有另一番色彩,而且地點鄰近港鐵香港站,未嘗不是個新年打卡好地點。

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送PHYSIOGEL全新男士護膚系列】

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓【夏日密密賞☀️】小魚兒海鮮盛宴😍 ↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓