【夠鐘放飯】突襲香港恒生大學街訪!同學推介必食$30起平價車仔麵

文: 黎穎琛
2024.05.03

夠鐘放飯啦!走訪多間大學後,記者今次走入香港恒生大學,突襲恒大校園問問同學仔放lunch必食推介!今期記者找來十多位同學仔進行街訪,當中大部份同學推薦位於廣源邨的一間車仔麵,同一條食街仲有不少食檔,一於去試試看廣源邨車仔麵的午餐!

即刻去片

香港恒生大學位於小瀝源,鄰近廣源邨,記者今次突襲香港恒生大學校園,訪問剛剛落堂的同學們有甚麼lunch推介,我們一共找了十多位同學進行街訪,當中不少同學推薦我們食廣源邨街市的車仔麵檔——福記粉麵,即刻去試試福記粉麵的車仔麵啦!

福記粉麵主打平價車仔麵,$33就食到兩餸麵連飲品,如果不需要飲品更可減$3,即使是比較大食的同學,叫四餸麵亦不過$50,超抵食啊!餐牌多達40款餸可以選擇,記者試了必食推介的柱侯牛腩及黑椒豬軟骨,軟腍入味,份量亦不少。另外香烤雞扒好大塊與記者手掌差不多,仲有不同醬料及配料,可以滿足不同口味的同學,性價比這麼高,怪不得那麼受同學歡迎!

福記粉麵

地址: 沙田小瀝源路68號廣源邨廣源市場地下39號舖

電話:  51875410

營業時間: 

星期一至六: 06:00 - 02:00

星期日: 全日休息

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Cetaphil舒特膚清爽無油保濕水感啫喱!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓