中環隱蔽小店獲熱捧掀排隊潮!遊客大排長龍為買$100帆布袋?

文: 梁穎心
2024.05.05

位於中環的牛仔布手作小店「Petite Petite」近期在社交平台爆紅,成為遊客熱捧的手信店。Petite Petite售賣牛仔帆布袋、牛仔布飾物、錢包、證件套、皮革配件等手作,價格相宜,牛仔斜揹袋只要$100-$150左右。不少內地客慕名而來,排長龍買手作心頭好。

手作小店「Petite Petite」位於中環鴨巴甸街斜坡,主打牛仔布料或軟木塞製品,其中最熱門的商品有牛仔帆布袋、護照套、卡套、及小動物掛飾。這家店舖近月獲小紅書熱捧,產品精美CP值高,不少內地遊客都會到訪小店買袋或卡套當手信。小型皮革或軟木塞製品價格相宜,袋類款式多,定價有平有貴,豐儉由人,不過均算抵買。

小紅書上不少網民分享自己的「戰利品」,主要入手牛仔袋(約$100-$150)、印字麻布袋、護照套、小狗掛飾($90/2個)、錢包(約$60)等。由於店內空間有限,建議大家早點出門及做好排隊的心理準備。

Petite Petite

地址:中環鴨巴甸街18號

營業時間:星期一至日 11:00 - 18:30

電話:2544 3604

來源:Instagram小紅書(帖文一)小紅書(帖文二)小紅書(帖文三)小紅書(帖文四)

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓