「挽肉と米」首日營運未開門已爆滿 籌號被炒至$400一張!

文: 鄺梓晴
2024.05.07

「挽肉與米」開幕︱ 由株式會社主席兼行政總裁黃傑龍引入的日本過江龍牛漢堡名店「挽肉と米」今日正式開幕!黃傑龍在Facebook上表示未到營業時間門外排隊人數已達300人,今日(7日)名額已滿,而網上平台更看見有人炒賣籌號,高達$400一張,比一個牛漢堡餐還要貴。

相信曾到東京遊玩的各位都對「挽肉と米」略有所聞,而株式會社的行政總裁黃傑龍早前將該店引入香港,在中環IFC開設香港第一間日本過江龍牛漢堡名店「挽肉と米」。

該店於今天上午11時起正式開業,開門之前已經有超過300人在門外排隊,未到11時職員已高舉「名額已滿」的牌。據知每份只售港幣$138,白飯任食。比日本售的¥1800($92),IFC這個地段可算是物超所值。

記者發現網上交易平台Carousell更有人將今日排得的籌號兜售,價錢由$100至$400不等,入座時間分別由午餐到晚飯時段皆有排隊籌號可買。黃傑龍解釋所謂的今日名額已滿,其實代表派出了300張飛,因為每日做10轉都只能做280位, 或許會有些人等太久而放棄,其實職員亦會繼續派飛。

資料及圖片來源︰FB@黃傑龍 Simon - 窮富翁 好人好事 、Carousell 

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓